Tips och råd
Så här minskar du stress första tiden i ett nytt hem
Minska stressen hos en ny hund
Att flytta till ett hem för första gången kan vara en skrämmande upplevelse för en hund som varit hemlös. Lyckligtvis finns det flera sätt du kan hjälpa den här fyrbenta vän att anpassa sig och minska stressen. Här är en guide om hur du minimerar stressen för en hund som flyttar till ett hem för första gången:
Grunden för att lyckas ät att ha tålamod och var förståelse för den stora omställning som din hund går igenom: Kom ihåg att anpassning tar tid. Låt hunden ta kontakt med dig och stressa inte fram närhet. Det kommer med tiden. Var förstående för eventuella utmaningar och ge hunden stöd och kärlek under hela processen. Och framför allt. Va inte för hård om hunden gör fel. Visa på ett vänligt sätt vad du önskar av hunden. Eller om du kan, ignorera beteendet och uppmuntra rätt beteende framöver.
Skapa en trygg och mysig plats
Många gånger väljer hunden själv en plats i hemmet. Flytta hundbädden till den plats hunden har valt.
Ge hunden en egen lugn hörna i hemmet där den kan dra sig tillbaka och känna sig säker. En mjuk bädd, gärna en koja med en filt över kan kännas tryggt för hunden. Många hundar uppskattar också att komma upp lite och trivs bra i en fåtölj eller soffa. Om du väljer att göra en koja av en hundbur. Glöm inte att montera bort dörren då det är olagligt i Sverige att stänga in en hund i bur hemma.
I början kan mat och vattenskål gärna placeras nära kojan. Några leksaker och tuggben kan hjälpa en stressad hund att varva ned.
Skapa en trygg och mysig plats.
Ge hunden en egen lugn hörna i hemmet där den kan dra sig tillbaka och känna sig säker. En mjuk bädd, gärna en koja tex en transportbur eller en bur med en filt över. Glöm inte att montera bort dörren då det är olagligt i Sverige att stänga in en hund i bur hemma. några leksaker och tuggben kan hjälpa en stressad hund att varva ned. I början kan mat och vattenskål gärna placeras nära kojan
Lugn och ro.
Minska höga ljud och överdriven aktivitet för att undvika överstimulering. Skapa en fridfull atmosfär som hjälper hunden att slappna av och känna sig trygg. Att ha en radio eller liknande på i bakgrunden och mjuk belysning nattetid kan hjälpa hunden komma till ro. Första tiden rekommenderar vi att man sover nära sin hund för att ge hunden trygghet.
Ta det i lugn takt.
Ge hunden tid att utforska sitt nya hem i sin egen takt. Låt den bekanta sig med varje rum gradvis och undvik att överväldiga den med för många nya intryck och möten i början.
Etablera rutiner.
Skapa rutiner för när hunden får mat, promenader och vilotider. Gå gärna samma promenader första tiden så att hunden förstår vad den kan förvänta sig av livet med dig. Rutiner ger trygghet och förutsägbarhet för hunden och hjälper hunden att anpassa sig snabbare till sitt nya liv.
Ge mycket kärlek och uppmuntran.
Visa hunden massor av kärlek, beröm och uppmuntran. Detta hjälper till att bygga en positiv relation och stärka förtroendet mellan er.
Motion
Alla hundar är olika trygga och har olika motionsbehov. Men alla hundar mår bra av rutiner första tiden.
När din nya vän är trygg nog att gå på promenader utomhus kan man gärna välja samma promenad varje gång och sedan utöka den promenaden. Känner hunden igen sin promenadväg ökar tryggheten. Första tiden kanske man märker att det är tillräckligt utmanande att lära känna trädgården. När hunden sedan är trygg med trädgården utökar man då till promenad utanför.
Har hunden suttit en längre tid i kennelmiljö utan motion bygger man sakta upp hundens muskler och utökar promenaderna med tiden. Även hundar får träningsvärk om man går för fort fram.
Lek
Lek och samarbete är viktigt för relationen
En hund som vågar leka visar att den är trygg nog att slappna av. Att utveckla lek mellan matte/husse och hund är viktigt för relationen men kan ta tid i början. Man får ha lite tålamod. Alla hundar är inte vana vid leksaker och många kanske aldrig lekt med en människa förut.
Utveckla och engagera hunden i roliga och utmanande aktiviteter men alltid på hundens nivå.
Andra sätt att stärka hunden är genom samarbete och balansträning.
Om hunden inte kan släppa loss med dig kan de må väldigt bra av att få leka och träffa andra hundar. Självklart med trevliga hundar och på ett område där hunden inte kan rymma.
Toalettbehov
En hund som kanske aldrig bott med en familj kan behöva tid för att bli rumsren
Allmänna råd för valpägare gäller även för vuxna hundar. Det är inte ovanligt att hundar väljer att kissa och bajsa där hunden kan slappna av och känner sig som tryggast. Första tiden kan det innebära att hunden väljer att göra det inomhus. Promenaderna utomhus kan vara fulla av nya intryck som gör att hunden håller sig – tills den kommit hem och slappnar av. Det är normalt och blir bättre ju tryggare hunden blir. Olyckor första tiden får man räkna med.
Att rasta hunden på tomten eller precis utanför huset brukar hjälpa. Se mer information under Rumsrenhet.
Fler artiklar om första tiden hemma
Tips för en bra start med en ny hund