Tips och råd

Så undviker du att hunden rymmer

Första tiden är extra viktig

Första tiden innan din nya kompis hunnit landa och bli trygg finns alltid en extra stor risk att din hund rymmer. Känner hunden varken sin familj eller sin omgivning kan det vara svårt att hitta tillbaka. Därför är resan hem och de första dagarna extra viktiga. Med olika åtgärder och ett säkerhetstänk redan från början kan man förhindra att olyckan är framme.

Hundar kan försöka rymma på grund av rädsla för allt det nya, ångest, nyfikenhet, jaktinstinkt  eller önskan att bara utforska sin omgivning. Genom att undersöka eventuell tomt och staketet och se till att alla i familjen har ett säkerhetstänk kan du minimera risken för att din fyrbenta vän rymmer. 

Vanligaste sätten att rymma på

Det bästa vi kan göra är att lära oss av andras misstag och göra allt för att förebygga att hunden får en chans att rymma.

För en nyinflyttad hund är det vanligt att halsband eller sele inte sitter åt tillräckligt och att hunden backar ur och kommer loss. 
Det är också vanligt att husse eller matte går lite avslappnat och inte har ett bra grepp om kopplet när hunden plötsligt rycker till och börjar springa. När en hund springer med kopplet efter sig finns det en stor risk att kopplet fastnar i något och man behöver söka efter en hund som kan sitta fast.
Om hunden sitter lös i bilen behöver ni se till att någon håller i halsbandet eller kopplet så att hunden inte smiter ut när ni öppnar bildörr eller bagagelucka. Det är extra stor risk att detta sker första resan hem med hunden när ni inte känner varandra. 
Det finns också en risk när någon oväntat öppnar ytterdörren och hunden slinker ut. 
Att säkra tomten är också viktigt. En hund som vill ut är väldigt påhittig och kan både ta sig över staket och gräva sig ut om vilja finns. Ha därför alltid koppel eller långlina på hunden även inne på tomten den första tiden. Då kan du se hur hunden agerar och om hunden letar efter sätt att ta sig ut. 

Tänk på att alltid ha rutinen att ha grinden till tomten stängd även om hunden är inomhus. Om någon skulle öppna dörren i tron att grinden är stängd så är hunden snabbt på rymmen.

Se till att hunden inte smiter från hemmet

Tills du känner din hund är det klokt att hålla fönster och dörrar stängda. Eftersom en hund som vill ut kan hoppa på ytterdörren och lyckas trycka ner handtaget, är det viktigt att även låsa ytterdörren.  

När någon går in eller ut genom ytterdörren kan en hund snabbt och lätt slinka förbi någons ben och vidare ut genom ytterdörren. En lösning är att ha en säker grind mot hallen eller i vissa fall kan det fungera även med kompostgaller som placeras innanför dörren som påminnelse att vara försiktig. Det kan vara extra bra om man är en familj där barn går in och ut.
När du lärt känna din hund så kan man släppa lite på detta säkerhetstänk. 

Separationsångest som orsak

Separationsångest kan vara en utlösande faktor till att hundar försöker rymma och många gånger sker det hos en hundvakt.

I takt med att er relation stärks blir du också viktigare för hunden, som kommer vilja följa efter dig när du går. 

Vi kan inte förklara att vi kommer tillbaka och hunden känner sig snabbt övergiven och gör allt för att smita ut och hitta dig igen. 
Det kan innebära att hunden försöker få upp dörren, hoppar ut genom ett fönster eller till och med hoppar över ett balkongräcke. Hundar vet sällan vilken våning de är på. Separationsångest kan också göra att hundar hoppar över ett staket när husse eller matte går. 

Detta är extra viktigt att tänka på om du lämnar bort hunden under högtider när smällare och fyrverkerier används. En hund som rymmer när det smäller, lever extra farligt då de i panik ger sig ut i trafiken.

GPS och ID-märkning

Om du har en osäker hund eller hund med en del jaktinstinkter rekommenderar vi att ha en GPS på din hunds halsband. 

Med en GPS kan du, om, olyckan är vara framme, följa var hunden är via din mobil. Vid val av GPS är batteritiden viktig. Även om du vet var hunden befinner sig kan det ta ett par dagar innan man lyckas fånga in en rädd hund och det är viktigt att kunna följa hunden hela tiden tills den är trygg hemma igen. 

Alla hundar har ett mikrochip och detta ska omgående registreras hos Jordbruksverket. Då kan polis och veterinärer få fram ditt telefonnummer om din hund hittas av någon annan.

Vi rekommenderar också halsband eller sele med reflex på. Då är chansen större att ni ser hunden i mörkret och att hunden syns i trafiken.
Tänk på att aldrig ha hunden lös med sele på eftersom det finns en risk att hunden springer iväg och fastnar. 

Har du en glad och social hund rekommenderar vi att du fäster en ID-bricka med dina kontaktuppgifter på hundens sele eller halsband.

Om din hund rymmer

Om en hund rymmer är det viktigt att inte springa efter hunden.  Stanna kvar på platsen där ni skildes åt tills du fått instruktioner. Om hunden kommer från oss kan du ringa vårt akutnummer och be om hjälp.

När en hund rymmer innebär det en tid av enormt stor stress både för hunden och för adoptören som oroar sig och letar dygnet runt. För det mesta slutar det bra och hunden hittar hem igen. Men ibland behövs fällor och stora insatser från många inblandade för att fånga in en hund välbehållen. En hund som smiter blir ofta jagad av välmenande människor som tyvärr skrämmer hunden i sina försök att hjälpa till. En hund på rymmen blir också väldigt snabbt skygg och hundens naturligt skygga instinkter visar sig. Efter ett par dagar på rymmen kan även en social hund visa rädsla för sin egen familj. Därför är varje minut och varje timme viktig när en hund har rymt. På facebook finns olika grupper som lägger upp inlägg om en hund är saknad eller upphittad. Där finns också hjälp att få i form av råd.  Om din hund är placerad via Amazing Friends finns vi med stöd, råd och hjälp dygnet runt tills din hund är hemma välbehållen igen.

Halsband
Tänk på att halsbandet sitter så pass hårt att hunden inte kan backa sig ur halsbandet. För att kontrollera det behöver du testa att försöka dra halsbandet över hundens huvud och se om det finns en chans att hunden kan pressa sitt huvud bakåt och dra sig ur. Tänk på att hundens hals är bredare längre ner och smalare närmast öronen. Att halsbandet sitter bra längre ner på halsen innebär ofta en risk att hunden kan backa ur halsbandet. Du behöver naturligtvis också se till att hunden kan andas ordentligt. Två fingrar emellan brukar vara en rekommendation för att försäkra sig om att hunden kan andas. På en liten hund kan det räcka med ett finger. Tänk även på hur halsbandet knäpps fast. Finns risken att man tar tag i halsbandet och råkar knäppa upp halsbandet av misstag? Ha gärna reflex på halsbandet och låt halsbandet sitta på första veckorna hemma. Om hunden skulle slinka ut genom dörren så syns han/ hon lättare i trafiken.

Sele
Många hundar kan backa ur traditionella selar om de blir rädda. Därför är passformen på selen viktig. Har du en lite räddare hund rekommenderar vi en sele med två remmar under magen för att garantera att hunden inte kan backa ur selen. Har du en hund som drar i kopplet så kan det underlätta om du väljer en sele där du kan fästa kopplet på bringan istället för på ryggen.

Både halsband och sele
Är du osäker på om halsband eller sele sitter tillräckligt bra så kan du den första tiden använda både halsband och sele samtidigt ihop med två koppel. Det är en extra säkerhet om din hund blir rädd och börjar backa. Du kan alltid be din kontaktperson om råd om vad som passar bäst för just din hund.

Koppel
Skaffa gärna ett ordentligt koppel med en ordentlig hake. Ett exempel är karbinhake. Undvik flexikoppel då det är lätt att tappa om hunden plötsligt rycker till. Ett flexikoppel som släpas efter en springande hund skrämmer hunden och gör att hunden fortsätter springa i panik. Vi rekommenderar ett koppel på 2,5-3 meter så att hunden kan få frihet på promenaderna men ändå hållas in när ni går vid en väg. Viktigast av allt är att ha ett bra grepp om kopplet så att du håller i om hunden plötsligt rycker till.

Löplina
Den första tiden kan det vara skönt att ha en löplina som du kan använda så att hunden får frihet på din tomt. Då ger du hunden lite frihetskänsla samtidigt som du vet att hunden inte kan hoppa över staketet. När du ser att hunden fått förtroende för dig och ni kan bege er ut i skogen så är det också väldigt härligt för hunden att upptäcka naturen i löplinan.

Lite siffror om vår förening

Vi kan inte förändra hela världen, men vi förändrar hela världen för de hundar vi räddar​
0
Hundar som letar hem
0
Hundar i Sverige som letar hem
0
Hundar som har hittat hem.
Scroll to Top