- Små
- Medium
- Stora
- Valpar
- Seniorer
- Speciella behov
Underbara hundar som söker ett hem.
-
Storlek
- Liten
- Medium
- Stor
- Senior
- Valp
- Särskilda behov
-
Kön
- Hane
- Tik
-
Aktivitetsnivå
- Låg
- Låg-Medium
- Medium
- Medium-Hög
- Hög
-
Kan bo med
- Hanar
- Tikar
- Katter
- Vet ej
-
Kan bo med barn i åldern
- 3+ år
- 6+ år
- 9+ år
- 14+ år
- Bara vuxna
-
Kan bo
- Stad
- Lägenhet (I lugnt område)
- Lägenhet (nära skog)
- Hus (I lugnt område)
- På landet
Filtrera på hundar i Sverige
Filtrera på alla hundar
Så fungerar det
1
Läs på om adoption
Läs så mycket som möjligt och prata igenom beslutet med familj och hundvakter. Finns daglösning? Finns hundvakt? Finns ekonomin för en till familjemedlem som kan behöva veterinärvård? Kan ni vara hemma den första tiden?
2
Sök bland hundarna och läs om deras personlighet
Välj inte hund efter utseende utan efter personlighet, behov och aktivitetsnivå. Använd ansökningsformuläret för att registrera ditt intresse. Våra hundplacerare kommer att läsa din ansökan och se om din livsstil matchar hundens behov.
3
Vi gör en intervju
Vi kontaktar alla som gör en intresseanmälan som ser ut att passa någon av våra hundar. Efter intervjun kommer vi att ringa referenser och göra ett hembesök eller videosamtal. Känns allt bra så är du/ni välkomna att hälsa på hundarna.
4
Kom och träffa våra hundar!
Vi rekommenderar att hela familjen följer med. På plats visar vi hundar som vi tror kan passa hos er och ni kan umgås och gå en promenad tillsammans. Vi har många fina hundar. Se till att ni har tid att verkligen lära känna dem på promenad.
5
Har kärlek uppstått?
Känns allt bra för alla? Grattis! Då är ni godkända för att adoptera er nya familjemedlem.
Frågor & svar
Att skaffa en ny familjemedlem är ett stort beslut som ska tänkas igenom noga.
Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna. Vårt bästa råd är att träffa hunden du är intresserad av.
Frågor om adoption
Frågor om att välja hund
Vi förespråkar självklart adoption eftersom det ger hemlösa hundar en andra chans och räddar liv. Det minskar också efterfrågan oetiska uppfödare. Om en renrasig hund inte är nödvändigt för dig så finns många hemlösa valpar och vuxna hundar som är i behov av ett nytt hem.>
Vi har ett omplaceringshem i Sörmland men vi har också hundar i Uddevalla, Skellefteå och i olika jourhem. Några av våra hundar på hemsidan är inte hos oss än men finns intresse från din sida så kan vi prioritera att ta emot de hundarna så att du har möjlighet att träffa dem.
Adoptionsavgiften varierar beroende på om hunden är valp, vuxen eller en gammal hund. Den är vanligtvis mycket lägre än kostnaden för att köpa en hund från en uppfödare. Adoptionsavgiften vaccinationer, mikrochip och i många fall även kastrering. På varje hunds presentation står adoptionsavgiften för hunden.
Ibland har vi renrasiga hundar. Men de flesta av våra hundar är blandraser. Ibland kan du hitta renrasiga hundar på andra omplaceringssidor. Tänk på att det är viktigt att du lär känna hunden då många privatpersoner som omplacerar sina hundar inte tar tillbaka hunden om du ångrar dig.
Du kan adoptera både valpar och vuxna hundar. Vi strävar efter att alltid ha både valpar och vuxna hundar.
Hundarna har varierande nivåer av träning och socialisering. Våra hundtränare kommer att informera dig om vad hundarna kan och om det är något specifikt ni behöver träna på. Räkna med att du alltid behöver fortsätta med grundläggande träning på din hund.
Fundera över din livsstil; hur mycket tid har du för en hund? finns hundvakt?, finns daglösning när du jobbar? kommer barn att komma in i livet snart? finns tillräckligt högt staket?, finns ekonomin? En viktig sak att tänka igenom är vilken hund du ska adoptera. Läs mer i Q&A om råd för att välja rätt hund.
Våra hundar är veterinärbesiktade av svensk veterinär och vaccinerade. Beroende på vad hunden har för bakgrund gör vi också andra tester. Generellt är blandrashundar friska men det är också viktigt att vara medveten om att alla hundar, oavsett bakgrund, kan bära på något som inte upptäcks vid en hälsokontroll. Skulle det vara så med en hund från Amazing Friends så kommer vi att göra det vi kan för att hjälpa er och hunden är alltid välkommen tillbaka till oss.
Våra hundar är alltid välkomna tillbaka till oss. Oavsett om det är om en vecka eller 7 år.
För oss är det viktigt att man förstår ansvaret när man adopterar en hund. För hunden är det en stor omställning att flytta till ett hem och kanske en ännu jobbigare omställning att flytta från ett hem tillbaka till ett omplaceringshem. Om vi skulle återbetala hela adoptionsavgiften så skulle många ta alldeles för lätt på beslutet att adoptera hund och utsätta hundarna för stress och lidande. Därför har vi en bokningsavgift på 2500 kr som du inte får tillbaka. Om du väljer att lämna tillbaka hunden inom en månad så får du tillbaka resterande adoptionsavgift.
Har du haft hunden en längre tid och behöver vår hjälp med en omplacering så hjälper vi till kostnadsfritt. Men vi kommer inte att betala något för att få tillbaka hunden.
Tillbringa tid med hunden, ställ frågor om dess beteende och historia. Gå promenader och ta med hela familjen så att ni alla får lära känna hunden innan den flyttar hem till er. Att rensa schemat från annat och undvika besök tills hunden har landat är också viktigt. Tid, tålamod, träning och kärlek är avgörande för en smidig övergång till ett nytt hem. Läs mer om adoption och våra råd för en lyckad adoption här på hemsidan.
Att adoptera en hund räddar ett liv på underbara hundar som annars mest troligt skulle avlivas, eller sluta sina dagar på ett shelter. Adopterar du en vuxen hund har du också chansen att se hundens personlighet, energinivå och egenskaper. En annan fördel är att blandrashundar är rent generellt är friskare.
När du köper en valp så vet du inte hur hunden kommer att vara som vuxen. En valp kräver mycket tid och träning för att bli en väl fungerande vuxen hund. Men har du kunskap och tid att träna en valp så är det fantastiskt roligt och vi har många valpar som söker hem
Om du har bestämt dig för en viss ras och behöver en hund med stamtavla bör du överväga att kontakta en uppfödare och fråga om de har hundar för omplacering. Var noga med att undvika smuggelhundar och oseriösa uppfödare. Tyvärr är det fler och fler som föder upp hundar för att tjäna pengar utan att bry sig om var hundarna hamnar.
Innan du adopterar en hund bör du tänka på din livsstil, bostadssituation och familj. Överväg hur mycket tid du kan ägna åt träning och motion, samt vilken storlek och ras som passar bäst för ditt hem och din familj.
En viktig regel är att välja hund efter egenskaper och inte efter utseende.
Det är viktigt att förstå hundens beteende och temperament. Fråga om hundens tidigare erfarenheter, om den är lekfull, social, eller blyg. Det kan hjälpa dig att hitta en hund som matchar dina förutsättningar, din personlighet och livsstil.
Att ha hund ska vara en glädje, inte en frustration och dåligt samvete för att du inte hinner aktivera och motionera din hund tillräckligt. Har du ett brinnande intresse för att träna hund eller för att motionera så kan du skaffa en hund som kräver mer.
Men om det finns dagar när du inte har tid att gå till hundklubben eller lägga ut spår, kan det vara klokare att välja en hund som har något mindre träningsbehov. Ni kommer ändå kunna träna och motionera mycket eftersom de flesta hundar älskar träning och motion även om de inte kräver det för att må bra.
Ålder spelar en roll. Valpar kräver mycket mer tid och tålamod för träning, medan äldre hundar ofta är lugnare och mer självständiga. Välj ålder baserat på din förmåga att möta hundens behov. Man kan lära både unga och gamla hundar att sitta. Bor man i en miljö med mycket trafik och människor så bör man dock vänja hunden vid det från tidig ålder. Då kan det också vara extra viktigt att välja en ras som till exempel inte har så mycket vallegenskaper.
Överväg din egen fysiska förmåga och energinivå. Välj en hund som matchar din aktivitetsnivå och storlek så att du kan hålla i kopplet utan att ramla om hunden ser en kompis eller ett rådjur. Se också till att du har ekonomiska resurser för hundens vård och eventuell veterinärvård.
Tänk också igenom att du har ett ansvar för hunden resten av hundens liv. Din hälsa kommer inte att vara densamma om 5, 10 och 15 år. Är du över 70 år så kan det vara klokt att titta på våra seniorer så att du vet att du med största sannolikhet kan ta hand om hunden resten av hundens liv.
Många hundar trivs med barn. Andra hundar blir stressade av skrik, gråt och spring i huset. Det är extra viktigt att välja en hund som antingen kan vänja sig vid barn från tidig ålder eller som vi bedömer skulle kunna trivas i en barnfamilj. Självklart är det viktigt att alltid se till att barnet lämnar hunden ifred när hunden tex äter och sover och att barnet inte får göra illa hunden när de är i en ålder där de gärna drar i hundpäls. Tänk också på att både en hund och ett ett barn tar mycket tid. Det kan vara klokt att välja en hund som inte kräver så mycket utan är ganska nöjd bara att få ha en familj och få vara med.
Många hundar blir stressade av en miljö som de inte är vana vid. Vi brukar försöka placera hundar i en liknande miljö som de är vana vid sen tidigare. Bor du i ett område med mycket trafik, hundar och människor så kan det vara svårt för en hund att koppla av och må bra bland alla intryck. Du bör välja en valp eller välja en hund som redan är van vid att bo i en lägenhet och som är van vid mycket intryck.
Det är en personlig preferens. Många underbara hundar finns av både blandraser och renrasiga. Det viktiga är att hundens personlighet är viktigare än ras. Men vilka raser hunden har i sig påverkar hundens behov och egenskaper. Därför är det viktigt att du, oavsett om du väljer renrasig eller blandras, tar reda på så mycket som möjligt om hund.
Fråga om hundens hälsa och tidigare liv för att få en förståelse för vad hunden behöver. Lär dig om eventuella beteenden som ni kan behöva jobba på eller speciella behov som hunden har. Viktiga saker kan vara om hunden har rädslor, tycker om att åka bil och hur hunden klarar av olika miljöer. Hundar som inte är vana vid stadsmiljö blir ofta stressade av intryck.
Be om råd från våra hundtränare på hundhemmet. De kan hjälpa dig att bedöma om hunden kommer att vara kompatibel med din familj och befintliga husdjur. Du kan också arrangera en introduktion mellan hunden och dina andra djur för att se hur de reagerar på varandra.
Förbered ditt hem genom att säkerställa att det är säkert och hundvänligt. Köp nödvändiga tillbehör som matskålar, säng, koppel och leksaker. Planera för regelbunden träning, socialisering och veterinärvård. Och framför allt, var tålmodig och ge kärlek och omtanke till din nya fyrbenta vän.
Att välja rätt hund vid adoption är ett viktigt beslut, och det är viktigt att göra noggrann forskning och överväganden för att säkerställa att du och din hund får en lycklig framtid tillsammans.